h

Rozšířená realita a internet věcí


4. únor 2022

V současné době, dochází v rámci Průmyslu 4.0 k vzájemnému propojování jednotlivých jeho komponent. Rozšířená realita (AR), nám tak umožňuje plně vstoupit do světa internet věcí (IoT) a získávat z něj informace a to přímo v místě jejich vzniku. Jedná se tedy o další decentralizaci řízení, kdy se možnost ovládání a sledování probíhajících procesů přesunuje přímo do tohoto procesu.

AR využívá různých technických prostředků od projektorů, přes mobilní telefony a tablety až po nositelnou elektroniku ve formě chytrých brýlí.

Spojení těchto komponent Industry 4.0, poskytuje výhodu v zajištění informací jak pro provozní zaměstnance, tak pro pracovníky údržby a to jak při zajištění oprav, tak i optimalizace chodu zařízení. Pracovník má vždy aktuální informace o dějích, které v zařízení probíhají a může je ihned ovlivnit.

Je nutné u použití AR a IoT zmínit, že stále probíhá vývoj prostředků, které jsou v těchto oblastech využívané a do budoucna je možné očekávat zejména zvýšení přenášeného množství dat a to i díky většího využívání IoT přímo výrobci zařízení, které zvýší množství informací poskytovaných přímo technologií.

Díky zajištění informací přímo v provozu vzniká výrazná úspora času při výměnách, nastavování nebo opravách zařízení a tím i k ekonomickým úsporám.

Společnost EXAKT® spol. s r.o. sleduje tento rozvoj a zapojuje prostředky AR i IoT do svých projektů.

Rozšířená realita a internet věcí

Další články

EXAKT® spol. s r.o. Silver Partnerem společnosti Loxone

EXAKT® spol. s r.o. Silver Partnerem společnosti Loxone

Těší nás, že systém Loxone, který se stal standardem inteligentních budov, dnes získáte i u společnosti EXAKT® spol. s r.o.  Byt, dům, kancelář, hotel, průmyslové objekty tam se stará Loxone o kontrol...

Naše cesta sdílenou realitou

Naše cesta sdílenou realitou

Řešíte nedostatek montážních pracovníků, nestíháte kontrolovat kvalitu montáže nebo nemáte čas přeškolovat pracovníky na montáž a kompletaci nových výrobků?